22 Mayıs 2014 Perşembe

CİLT İÇİN MASKELER



  Verdiğim aradan sonra upuzun bir cilt sağlığı postuyla tekrar bloga döndüm :)  Bu sıralar gerek beden gerek cilt sağlığı ile ilgili geniş çaplı araştırmalar yapıyorum, daha önceki cilt sağlığı postumda güzel bir cilt için nasıl beslenmeliyiz konusundan bahsetmiştim, bu da onun devamı niteliğinde. Sağlıklı beslenerek cildi içeriden besliyoruz, bakım ürünleri ve maskelerle de dışarıdan :)

   Cilt maskeleri çoğu kadının ilgi alanıdır, kendimden biliyorum . Özellikle yazın çeşit çeşit maskeler deniyordum, tabi hepsi ev yapımı.  Gıdaların bedenimizi beslediği kadar cildimizi de beslediğini düşünüyorum bu yüzden evdeki malzemelerle maskeler hazırlamayı çok seviyorum. Yine kış mevsiminin verdiği rehavetle uzun zamandır maske yapmamıştım ama bu aralar yine merak saldım :)
 
   Bu postum da içinde benim de uygulayıp memnun kaldığım, çeşitli cilt sorunları için çözümler sunan maske tarifleri vereceğim.




   Öncelikle benim en sevdiğim ve yazın sık sık uyguladığım maya maskesinden bahsetmek istiyorum. Maya maskesi aslında çok ünlüymüş hem cilt için hem saç için çok etkili olduğu için. Hatta eskilerden beri kadınların güzellik için kullandıkları bir maddeymiş maya.

  Mısırlı kadınlar mayayı cilt güzelliği için sık sık uygularlarmış çünkü mayanın içinde cilt için çok faydalı olan minareller varmış ve maya cilde maya sürüldüğü zaman cilt bunları emiyor ve bu minarellerden faydalanıyormuş. Ayrıca ciltteki hücre yenilenmesini sağlayan ve böylece yaşlanma karşıtı olan bir maddeymiş maya. Dahası da var :) Ciltteki fazla yağı emme özelliği olan maya aknelere karşı da savaşıyormuş elbette düzenli uygulanırsa. Ayrıca cilt lekelerini yok ederek cilt tonunu eşitliyormuş, özellikle yazın oluşan güneş lekeleri için bire bir.

  Sadece cilde değil saça da faydalı bu maya ! Saç diplerine masajla birlikte uygulanan maya, buradaki hücre yenilenmesini kolaylaştırıp yeni saçlar çıkmasını sağlıyormuş ve dökülmeyi önlüyormuş.

  Evet oluyormuş yapıyormuş demekle olmuyor tabi. Ama ben mayayı denedim ve çok memnun kaldım. Yazın sağlıklı beslenmenin de etkisiyle maya maskesi cildime çok iyi gelmişti. Hiç sivilcem yoktu ve cildimi pürüzsüz yapıyordu. Lekem olmadığı için lekelerle ilgili bir şey diyemeceğim ama sivilcelere iyi geldiği ve cildi pürüzsüzleştirdiği konusunda bizzat denedim gördüm. Bu kadar övdükten maya tariflerine geçeyim o halde :)

SÜTLÜ VEYA YOĞURTLU MAYA MASKESİ :

 *1 çorba kaşığı yaş veya kuru maya
 *1 tatlı kaşığı süt veya yoğurt

Sütü veya yoğurdu mayayla karıştırın, krem kıvamı alınca yüzünüze sürün ama göz çevresine sürmeden. Maya yüzünüzde kuruyup sertleşecektir. Bu esnada yüzde hiç mimik bile yapılamıyor :) Sertleşen mayayı bol suyla yıkayıp temiz bir havluya yüzü kurulayın. Haftada 2 kere yapıldığında sivilcelerin azaldığını ve cildin pürüzsüzleştiğini göreceksiniz :)

KARBONATLI MAYA MASKESİ:

*1 çorba kaşığı maya
*1 çay kaşığı karbonat
*1 tatlı kaşığı su

Bu maddeler karıştırılarak krem kıvamına getirilir ve yüze uygulanır. Maya sertleşince yıkanır. Fakat dikkat ! Cildi hassas olanlar ciltlerinde çok bekletmesinler, karbonat hassas ciltleri tahriş edebilir. Bu maskede cilt lekelerine iyi geliyor, zaten karbonat en iyi bilinen doğal leke gidericiymiş.

ELMA SİRKESİ: Su ile seyreltilen elma sirkesi de cilt lekeleri için çok etkiliymiş ama mutlaka su ile karıştırılması gerekiyor. Yarı yarıya su ile karıştırılan elma sirkesi pamuk yardımıyla cilde iyice yedirilir. 10 dakika beklendikten sonra bol su ile yıkanır. Düzenli kullanımda cilt lekelerinde gözle görülür azalma yapıyormuş :)

MADEN SUYU: Maden suyu da içerdiği minareller sayesinde hem bedene hem de cilde oldukça faydalı. Her akşam cilt temizlendikten sonra cilde uygulanan maden suyu cildi canlandırıp sıkılaştırıyormuş. Ama her maske gibi mutlaka düzenli kullanım gerektiriyor :)

ARGAN YAĞI : Son günlerce sıkça duyduğumuz argan yağı da cilt ve saç için çok faydalı ! Cilde uygulandığında cildi sıkılaştırır, sivilceye karşı etkilidir, hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildi canlandırır. Üstelik bir kaç damlası yetiyor. Bir kaç damla argan yağını, cildi temizledikten sornra parmak uçlarıyla cilde uygulayarak masaj yapın. Özellikle uyumadan önce uygulayın ve durulamayın.


   Evet şimdi geldik kadın erkek çoğu insanın derdi olan sivilcelere. Cildi düzenli olarak temizlemek sivilce oluşumu önlemek için en etkili yöntem tabi ki sağlıklı beslenme takviyesiyle. Aynı zamanda maskeler de sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

   Sivilce oluşumunu önleyen en önemli maddeler limon, kil, aspirin ve çilek. Çileğin içinde doğal olarak bulunan salisik asit bir çok akne önleyici kozmetiğin temel maddesidir.

   ASPİRİNLİ LİMONLU SİVİLCE MASKESİ

  *3-4 adet aspirin
  *Yarımdan biraz daha fazla limonun suyu

 Bunları karıştırarak yoğun kıvamlı bir karışım elde edin. Eğer kuru bir cildiniz varsa içine bal veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağlı ciltliler bu kısmı yapmasınlar. Maskeyi yüze uygulayıp kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonra sıcağa yakın ılık suyla yıkayın.

 ÇİLEKLİ YOĞURTLU MASKE :

*Çeyrek su bardağı çilek
*Çeyrek su bardağı yoğurt

Çileği çatalla ezerek püre haline getirin ve yoğurtla karıştırın, yüze uygulayın ve 15 dakika sonra yıkayın. Çilek sivilcelere iyi gelir, yoğurt ise cildi yatıştırır ve nemlendirir.

LİMONLU YOĞURTLU MASKE :

*1 çorba kaşığı yoğurt
*1 tatlı kaşığı limon suyu

Yoğurt ve limonu karıştırarak yüze sürün ve 15 dakika bekleyip yıkayın. Haftada 2 kere yapmak sivilcelere iyi gelecektir.


NEMLENDİRİCİ BAL VE SÜT MASKESİ : Bal cilt için doğal nemlendicilerdendir. 2 yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı sütü karıştırıp yüze sürün, 15 dakika bekleyip yıkayın. Haftada 1 veya 2 kere uygulanmalı.



YOĞURTLU SALATALIK MASKESİ : Salatalık da cilt için çok faydalıdır mutlaka duymuşsunuzdur. Ciltteki fazla yağı emerek sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur. 1 adet salatalığı rendeleyerek 3-4 yemek kaşığı yoğurtla karıştırın. Yüze uygulayarak 30 dakika bekleyin ve yıkayın. Salatalık sivilce oluşumunu engellerken yoğurt da cildi nemlendirir ve parlatır.



   Bütün bu bahsettiğim maskeleri uyguladıktan sonra üzerine tonik niyetine gül suyu sürerseniz cildiniz yumuşacık olduğunu göreceksiniz ayrıca gül suyu gözenekleri sıkılaştırır. Zaten gül suyu için hep doğal tonik denir siz de duymuşsunuzdur. Hakiki gül suyu olmalı elbette.



  Aslında daha bu şekilde çok maske var fakat ben en etkili olanların bunlar olduğunu düşünüyorum, tabi uzun araştırmalar sonucunda.Verdiğim maskelerin hepsinin malzemeleri çok kolay, evde bulunan temel malzemelerden. Bu yüzden ciltteki sorununuza göre bu maskeleri düzenli olarak uygulamızı tavsiye ederim, masrafsızca bakım işte daha ne olsun ! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder