19 Mart 2014 Çarşamba

HEALTHY SKIN


    Her insanın sağlıklı beslenmeye taktığı,kilosu, cildi ve saçları için en iyi şekilde beslenmeye çalıştığı dönemler olmuştur tahmin ediyorum. Ben de şuan tam o dönemdeyim :) Aslında sağlıklı yaşamayı dönem dönem ortaya çıkan bir süreç değil de bir hayat biçimi haline getirmek çok daha mantıklı ve bizim için yararlı bir hareket fakat ben bunu bir türlü başarabilmiş değilim ve başarabilen insanlara gerçekten çok çok özeniyorum !

   Özellikle kış mevsiminde hepimiz kilo almaya daha meyilli oluyoruz, malum hareket alanımız kısıtlanıyor ve evde durdukça da yiyoruz :)  Ama bunun sonucunda ortaya çıkan tek sorun kilo olmuyor elbet, cilt sağlığı da kötü etkileniyor. Yaz mevsiminde bol bol hareket ettiğim, yediğime içtiğime dikkat ettiğim ve sıcağın da etkisiyle bol bol su tükettiğim için cildim de bundan olumlu etkilenip bebek cildi diye tabir ettiğimiz haline bürünüyor. Ama kışın gelmesiyle birlikte azalan hareket ve su içme isteği, artan sağlıksız beslenme isteğiyle birleşince sivilceler için ideal bir ortam hazırlamış oluyorum.

  İşte bu sürece dur demenin vaktinin geldiğini anladım ve cilt sağlığı için nasıl beslenmeliyiz konulu geniş çaplı bir araştırma yaptım, sizler de benim gibi kış mevsiminin cildinizi olumsuz etkilemesini istemiyorsanız bu bilgilerden faydalanın derim :)





  Öncelikle hepimizin bildiği ama çok sık duymaktan bıkıp pek de dikkate almadığımız öneriler var, halbuki cilt sağlığının temelini bu hepimizin bildiği öneriler oluşturuyor.

* Günde 8-10 bardak su içmeliyiz, su cildimize nemi sağlayan, gerginliğini korumasına yardımcı olan en önemli element çünkü.



* Ve elbette ki sigara cildimizin en sinsi düşmanlarından birisi. Sadece içmek değil, içilen ortamlarda çok bulunmak da sigaranın cildimize nüfuz etmesine sebep oluyor.

* Alkol ve kafeinli içecekleri çok tüketmek de cilt sağlığı için oldukça zararlı.

*Yeşil çay hem kilo konrotolünde hem de cilt sağlığında önemli roller üstleniyor. Hem de kışın içilen sıcacık bir yeşil çay içimizi ısıtır :)


*Bana göre en önemli madde bu. Cips, kola, fast food ve market raf ürünlerinden uzak durmak. Benim cilt sağlığımı bozan en önemli etkenler bu saydıklarım zaten. Bu yüzden vücudum için hiç bir faydası bulunmayan bu hazır gıdalardan vazgeçip; sebze ve meyveye yöneleceğim.

* Margarinden ve hayvansal yağlardan uzak durup zeytinyağına yönelmek hem kilomuzu hem cilt sağlığımızı korur. Sivilcelerin en önemli nedeni yağ birikmesi olduğu için dıştan ne kadar cildimizi temizlesek de vücuda çok yağ aldığımız zaman bunlar sivilce olarak kendini dışarıya atıyor. Bu yüzden yemeklere koyduğumuz yağ miktarını da azaltmalıyız.

*Basit şekerler de ciltteki kolajen liflerin esnekliğini kaybetmesine yol açtığı için tüketmemeliyiz veya çok az miktarlarda tüketmeliyiz.

*Kırmızı meyveler içerdikleri bol miktarda antioksidan sayesinde ciltteli kan akışını hızlandırıp ciltteki kırışıklıklar ve çizgilerle mücadele ediyor.



  CİLT DOSTU BESİNLER;

* Koyu yeşil yapraklı sebzeler
*Kırmızı renkli meyveler
*Az yağlı hayvansal besinler ( tavuk,hindi, balık gibi )
*E ve C vitamini içeren sebze, meyve ve yağlı tohumlar ( ceviz,badem gibi )
*Taze sıkılmış greyfurt suyu, domates suyu
*Lif(posa) içeriği yüksek olan karnıbahari lahanai brokoli gibi besinler




CİLT DÜŞMANI BESİNLER;

*Fazla tuz içeren besinler (turşu, soya sosu gibi)
*Şarküteri ürünleri ( salam,sucuk,sosis)
*Şeker içeren besinler(kurabiye,kek gibi)
*Mayonez ve diğer hazır soslar
*Patates
*Un
*Gazlı içecekler
*Cips, pizza, hamburger gibi fazla yağ içeren besinler
* Market raf ürünleri



 * Ciltteki koyu renkli halkalar ve sivilceler için ıspanak,roka,marul ve maydonoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelere yönelmeliyiz. Kışın sebze raflarında  bol bol bulunan brokoli de hem cilt sağlığına hem vücut sağlığına çok faydalı. Sivilcelere iyi geliyor, bolca lif içeriyor.

*Eğer cildiniz kuruysa bol bol su içmek için daha bir özenli olmalısınız. Zeytinyağı da cildi içten nemlendirmek için iyi bir alternatif, salatalara mutlaka zeytinyağı eklemeli kuru ciltliler.

*Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de cilde oksijen taşınmasında büyün rol oynar ve böylece cilt daha genç ve sağlıklı bir hal halır. Başta somon olmak üzere balıklarda, cevizde bolca bulunur omega yağ asitleri.

*Katı yağlar kılcal damarların tıkanmasına sebep olur ve dolaşım problemlerine yol açar. Bunun sonuncunda dacilt doğal rengini kaybeder ve sağlıksız bir görünüm alır.


  Ayrıca sizlerle sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir cilt için tabağımızda yer alması gereken besinleri gösteren bir fotoğraf paylaşmak istiyorum, bu hepimize rehber olsun.

  Ekmek tabi ki beyaz değil, tahıllı, çavdarlı, tam buğday gibi bol lif içeren çeşitlerden olmalı. Tahıllar ise bulgur, çavdar, yulaf; bakliyatlar nohut, kuru fasulye, barbunya. Bunlara tabağımızda büyük bir yer ayırmalıyız tabii ki meyveler ve sebzeler ile birlikte.


    Benim şimdilik bu konu ile ilgili paylaşacaklarım bu kadar, yeni bilgiler buldukça sizlerle zevkle paylaşacağım :) Gerçekten sağlıklı bir cilt, sağlıklı bir bedenin yansımasıdır. Bedenimize ne kadar sağlıklı besinler alırsak cildimize de o  derece yansır bu sağlık.

  Doğa bize bu kadar faydalı, çeşitli, vücuda iyi gelen, katkı maddesi olmayan şeyler sunuyor ve biz hala kalkmış insan yapımı, bir ton katkı maddesi ve kimyasal içeren, gereğinden fazla yağ ve şeker içeren besinleri tüketmeye devam ediyoruz, yazıktır yahu ! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder